Aceasta este țara care a început să emită certificate digitale de vaccinare. Modelul pe care l-ar putea aplica și România

de: Ozana Mazilu
19 02. 2021

De când a început campania de vaccinare, a intervenit o întrebare foarte importantă: va exista un certificat de vaccinare? Și dacă da, cum va funcționa, în sensul călătoriilor în alte țări?

Grecia începe să emită de vineri certificate digitale de vaccinare pentru cetăţenii cărora li s-au administrat ambele doze de vaccin împotriva COVID-19, a anunţat ministrul pentru guvernanţă digitală, Kyriakos Pierrakakis, conform Go4media.

“Întregul proces, de la programarea pentru prima doză până la emiterea certificatului, este gestionat digital”, a precizat ministrul elen, citat de aceeași sursă. “Certificatul digital este sigur, nu poate fi falsificat şi poartă o semnătură digitală”, a mai arătat Pierrakakis.

Încă se dezbate această problemă a certificatului de vaccinare la nivelul Uniunii Europene

Uniunea Europeană a agreat ca certificatele de vaccinare să arate la fel în toate țările membre, iar ulterior se va stabili cum vor fi folosite acestea, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel în cadrul unei ședințe, potrivit site-ului oficial al CE.

Membrii Consiliului European au convenit să lucreze la o formă standardizată și interoperabilă a dovezii vaccinului în scopuri medicale

„Credem că ar trebui să putem fi de acord asupra unor elemente comune care să fie incluse în certificatele de vaccinare în scopuri medicale. Și într-o etapă ulterioară vom stabili în ce circumstanțe vor putea fi utilizate aceste certificate”, a susținut președintele CE.

Liderii UE s-au reunit recent, în sistem de videoconferință, într-o ședință a Consiliului European pentru a discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, inclusiv despre oportunitatea introducerii unor certificate care să demonstreze că ai făcut vaccinul.

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește certificatele de vaccinare. Spre exemplu, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, pe 12 ianuarie, crearea unui astfel de certificat al vaccinului împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus.